همه ما می دانیم که فرمول SUMIF برای جمع بستن چندین داده با قید یک شرط بکار میرود. ما همانطور که میدانید این فرمول محدودیتهای خاص خودش را دارد. یعنی فقط می توانیم یک شرط برای آن تعیین کنیم. از طرفی برای محاسبات مجموع با قید چند شرط نیز ار فرمول SUMIFS استفاده می کنیم. این دو فرمول بسیار کاربردی و شناخته شده ای هستند. اما در اینجا میخواهیم روشهای دیگر محاسبات شرطی را با شما در میان بگذاریم. فرض کنید جدول داده هایمان به شکل زیر باشد:
فرض کنید میخواهیم بدانیم محصول شماره یک در منطقه تهران چقدر فروش داشته؟ قبل از این همین مساله را با فرمولهای SUMIF,SUMIFS و SUMPRODUCT هم حل نموده ایم اما در اینجا میخواهیم با فرمول SUM -که در واقع اصلا نمی تواند شرط بپذیرد- جمع شرطی محاسبه کنیم. بله درست متوجه شدید با SUM:
=SUM((D7:D16)*(B7:B16=G30)*(C7:C16=H30))
نکته در همینجاست. با استفاده از فرمولهای آرایه ای می توانید هر ناممکنی رو به ممکن تبدیل کنید.
اجازه بدهید فرمول رو باز کنیم:
SUM({127;139;164;153;111;98;147;123;135;118}*{TRUE;FALSE;FALSE;FALSE;TRUE;FALSE;FALSE;FALSE;FALSE;TRUE}*{TRUE;FALSE;FALSE;FALSE;TRUE;FALSE;FALSE;TRUE;FALSE;TRUE})
همانطور که مشاهده میکنید فرمول شامل سه قسمت است. قسمت اول که اعداد مرتبط با فروش را برمیگرداند. قسمت دوم و سوم نیز دو شرط دیگر را بررسی میکنند که اگر با شرط تهران و محصول یک برابر بود TRUE و در غیر اینصورت FALSE برمیگرداند. نتیجه نهایی نیز اینطور خواهد بود:
=SUM{127;0;0;0;111;0;0;0;0;118}=356
روشهای دیگر برای محاسبه این مثال:
محاسبات خاص و تریک های جالب با استفاده از فرمول sumifs
محاسبه مجموع فروش بین دو تاریخ مشخص
محاسبه مجموع فروش محصول شماره یک در شهرهایی که به حرف n ختم میشوند.